PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 203 tys. ocen
8,2 10 1 202852
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Na facebooku, ktoś napisał, że Prof. Gellar to prawdopodobnie tylko wizja Travisa, IMO to bardzo pasuje, bo tak naprawdę Travis odwala brudną robotę a Gellar mu podpowiada, radzi, mobilizuje. Gellar to, coś jak Harry u Dextera tylko gorzej bo Travis naprawdę wierzy, że Gellar to osoba materialna, co o tym myślicie?
Tu macie linka do artykułu, który znalazłem na szybko, tak na potwierdzenie mojej teorii:http://cliqueclack.com/tv/2011/11/02/dexter-gellar-dead-or-imaginary/

ocenił(a) serial na 8
deagle56

Tylko jak wytłumaczyć to, że Gellar wykładał na uniwersytetach? :D

ocenił(a) serial na 9
mikeset

Uwaga! Spoilery! To tylko moja opinia!
Gellar żył, lecz już nie żyje,
on i jego poglądy zapadły w pamięci Travisa na długo, przez co jest on dla niego jak Harry dla Dextera
Argumenty za :
- kelnerka w barze ignoruje obecność starszego człowieka , pyta się tylko Travisa, czy mu coś podać
- Travis jest jedyną osobą, która w serialu rozmawia z Gellarem
- Gellar chodził sobie po klubie wśród tłumu ludzi, nikt nie zauważył jego obecności mimo to że opisali go w gazetach jako seryjnego zabójcę? Poza tym wiele osób go szuka, ponieważ jak mówią ,,profesorek zapadł się pod ziemie"
- osobiście Gellar nie uczestniczy w zabójstwach, stoi z boku i filozofuje
- Gellar w żadnej scenie nie występuje sam (za jednym wyjątkiem podanym w argumentach przeciw)
Argumenty pośrednie
- scena ze związaną kelnerką - Travis wchodzi do kuchni, gdzie Gellar przygotował mu ,,kolejną ofiarę". Jednak było to w momencie pobudki Travisa, więc można to uznać jako jego sen, wizję co ma dalej robić
Argumenty przeciw
- Gellar podglądający Travisa i kelnerkę w łóżku, po co podglądał by swojego ucznia skoro żyje tylko w jego podświadomości
Dopisujcie swoje argumenty :)

ocenił(a) serial na 8
calo123

Nie twórzcie tylu podobnych wątków, były już kilka na temat Gellara a te dywagacje przewijają się też w tematach ogólnych poszczególnych odcinków. Przy okazji co do argumentu przeciw - sceny z Gellarem (tak samo zresztą jak i Daxtera z Harrym) są bardzo umowne. To że Gellar podglądał Travisa nie musi oznaczać, że stał pod drzwiami w materialnej formie, równie dobrze może być on odzwierciedleniem strachu i poczucia winy Travisa, który wie, że profesor nie byłby zachwycony jego zachowaniem.

ocenił(a) serial na 5
buka_power

[dyskusja (1479 tematów)] Przy tylu tematach, jeden temat w prawo czy w lewo nie robi różnicy xD

ocenił(a) serial na 5
mikeset

Gellar to postać, która kiedyś istniała, tak jak Harry. To była prawdziwa osoba.
Jednak od jakiegoś czasu zapadł się po ziemię i nikt go nie widział, nawet ta jego Pani Profesor, która uczestniczyła tej sztuce z kozłem na głowie xD mówiła, że nie widziała go od jakiegoś czasu.
W artykule do którego podałem linka, jest wyjaśniony prawdopodobny powód, dlaczego nie ma prawdziwego Gellara:
"So where is the real Gellar? How is his blog being updated? One theory is that Travis killed Gellar a few years ago, when he disappeared, and Travis took over updating his site in his place. That makes a lot more sense to me than Gellar actually still being alive and following along with what Travis is doing."

// Link nie działą bo jest spacja przed "ad-or-imaginary/" w linku, który podałem.

ocenił(a) serial na 10
deagle56

Ciekawa teoria, szczególnie dlatego, że listy gończe za Gellarem są wywieszone w całym mieście, a nikt jakoś nie zwrócił na niego uwagi, chodź często gdzieś wychodzi razem z Travisem. Może Travis bardzo inspirował się nauką profesora, miał na jego punkcie obsesje i sam go zabił? Tak samo obrazy, maluje je Geller, a to Travis jest artystą i pięknie maluje.

ocenił(a) serial na 5
HollyShort

Fakt Travis jest artystą i gdyby to on rzeczywiście je malował, to mogłoby się okazać, że nie dość, że ma wyimaginowanego nauczyciela, przewodnika, to w dodatku ma rozdwojenie jaźni i sam nie wie co czyni, co go trochę usprawiedliwia.

ocenił(a) serial na 10
deagle56

a czy nierządnica babilońska, którą wypuścił Travis nie zeznała, że widziała 2 osoby i słyszała 2 głosy? Bo gdzieś mi umknęło a nie mogę teraz znaleźć tego epizodu w poprzednim odcinku

ocenił(a) serial na 5
solimarcin

Nie jestem pewien, ale z tego co ona zeznawała, było tak, że słyszała jedną osobę - Travisa, który zwracał się do swojego mistrza, jednak samego mistrza nie słyszała. A widzieć to nie widziała, bo miała opaskę na oczach, chyba nawet do samego wypuszczenia, nie pamiętam.